Because your browser is outdated, this site may not appear and function as intended. More information.
http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens.htmlhttp://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens.htmlhttp://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens.html

July 28th 2015, by Leonoor Vesseur

De volmaakte mens

Meten is weten

Wat is de mens? Over de hele wereld werkt met aan nieuwe oplossingen en technieken, om de mens te ondersteunen. De mens te verbeteren of soms gebreken te repareren. Maar hoe ver gaat deze ontwikkeling? Hoe beïnvloed de opkomst van ingrijpende technieken onze samenleving?

In het programma ‘De Volmaakte Mens’ van de VPRO worden de ethische dilemma’s omtrent deze nieuwe technieken besproken. Bas Heijne gaat in de zesdelige serie in gesprek met wetenschappers en filosofen om hun vindingen over de thema’s te tonen.

In aflevering 4, de Bionische mens, gaat het over de mens die geen tekortkomingen kent en bovenmenselijke prestaties levert. De uitzending toont hoe technologie steeds verder ons leven binnendringt en soms letterlijk onder onze huid kruipt. Te zien is hoe de wearable zijn intrede doet op de werkvloer, met als voorbeeld het experiment bij Colliers International Corporate Solutions.

In de uitzending ziet Bas Heijne een wereld ontstaan waarin we onszelf steeds directer laten sturen door technologieën en vraagt hij zich af waar voor hem de grens ligt. Hij gaat in gesprek met de Amerikaanse politiek filosoof Michael Sandel, die morele bezwaren ziet tegen de drang om de mens continue te willen verbeteren. Daarnaast komen onderzoekers van de TuDelft aan het woord over onderzoek naar de optimale samenwerking tussen mens en machine.

Omschreven wordt hoe bij Colliers circa 30 medewerkers een FitBit dragen. Een armband dat allerlei metingen op het lichaam uitvoert. Met als doel om inzicht te krijgen in het welzijn van de medewerkers. Harold Coenders, directeur van CICS, komt aan het woord over de balans die wordt gezocht tussen werk en privé sinds de vrijheid en de verantwoordelijkheden die de medewerkers krijgen vergroot is. Door inzicht te creëren in het gedrag van de werknemers worden ze bewust van de factoren die geluk, gezondheid en welzijn in de weg staan.

Kijk de volledige uitzending van de Volmaakte mens terug via de volgende link:

http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens/kijk/afleveringen/aflevering-4.html

http://www.npo.nl/de-volmaakte-mens/03-06-2015/VPWON_1231936

Bij 27:30 min wordt het Colliers Experiment besproken.

Comments