Flexibel werken en Het Nieuwe Werken hebben de werknemer meer zelfstandig gemaakt in het indelen van zijn tijd, maar ook de verantwoordelijkheid gegeven voor het eindresultaat en de zorg voor een goede persoonlijke work–life balance. De toenemende aandacht voor de gezondheid van werknemers en het voorkomen van stress door hoge werkdruk zorgt voor een verdere focus op de behoeften van de individuele werknemer. Met de komst van ‘wearables’, ‘self-tracking’ en ‘real time monitoring’ van het individu in de werkomgeving kan inzicht worden verkregen in het welzijn van werknemers en de impact van individuele productiviteit op de organisatiedoelen. Het is tijd voor de ‘Quantified Workplace’.
Quantified Self movement
Het monitoren van persoonlijke sportprestaties door middel van slimme apps heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van trend tot onlosmakelijk onderdeel van sporten als hardlopen en wielrennen. Geen fietser vertrekt meer zonder zijn STRAVA aan te zetten en het delen van trainingsinspanningen en persoonlijke records doet een hardloper via Runkeeper. De focus op een gezonder leven en het laten zien van je eigen prestaties op een sociaal platform is een trend die zich van een gerichte sportomgeving ook heeft doorontwikkeld naar het monitoren van je persoonlijke gezondheid en rust in het dagelijks leven. Inmiddels zijn er tal van wearable devices oftewel slimme bandjes op de markt die informatie geven over iemands dagelijkse activiteiten, van sporten tot slaap- en eetpatronen. Zo presenteerde Apple onlangs de i-Watch en i-Health platform, komt Microsoft met de Band en zijn Jawbone UP en FitBit sterke specialized brands.
De oorsprong van deze trend is terug te vinden in de ‘Quantified Self’ beweging, die zich sinds 2007 richt op het gebruiken van technologie om hiermee inzicht te krijgen in de eigen gezondheid en prestaties. De beweging is gegroeid vanuit de medische wereld naar de sport en 2015 is het jaar waarin deze technologie zijn intrede doet in de werkomgeving.
Individuele prestaties en doelen
In traditionele vorm worden individuele prestaties van medewerkers in kaart gebracht tijdens contactmomenten met een leidinggevende of tijdens een jaarlijks beoordelingsgesprek. In de Quantified Workplace gaat het om het creëren van een omgeving waarin medewerkers gezonder, productiever en meer betrokken zijn bij de werkzaamheden die ze doen door inzicht te krijgen in en te leren van real time data van eigen prestaties. Specifiek gaat het om het meten van bijvoorbeeld stress, beweging, hartslag, slaap of sociale interactie. Inzicht in deze parameters zorgt voor een bewustere manier van werken, waardoor individuele doelen per dag/week/maand (gekoppeld aan gezonde ambitie) beter haalbaar zijn. In de praktijk kan dit betekenen dat iemand gedurende de werkweek momenten kiest om het werk even opzij te leggen om ‘op te laden’ en vervolgens weer aan de slag gaat op het moment dat hij of zij het meest productief is volgens het eigen ‘performance dashboard’. Of zoals Samsung het formuleert: “People will restructure their working lives around personal “Power Hours’’ – as technology reveals peak performance timesâ€.
Privacy or trust?
Hierbij dreigt natuurlijk wel het doembeeld van ‘big brother is watching you’ maar met de juiste verdeling van informatie die alleen voor de medewerker zelf beschikbaar is, informatie die naar de gezondheidscoach van de arbodienst gaat en informatie naar de manager kan recht worden gedaan aan de noodzakelijke privacy bescherming. De Quantified Workplace biedt de mogelijkheid real time inzicht te krijgen in het stressniveau van een medewerker en hier proactief op sturen versus achteraf als het te laat is constateren dat de burn-out toch niet had hoeven gebeuren als iedereen goed had opgelet. De medewerker zelf is via de Quantified Workplace in staat de verkregen vrijheid door nieuwe werkvormen op een meer productieve en gezonde manier in te vullen.