Because your browser is outdated, this site may not appear and function as intended. More information.
https://www.fitbit.com/uk/chargehttps://www.fitbit.com/uk/chargehttps://www.fitbit.com/uk/charge

May 27th 2015, by JanJaap Boogaard

Eerste ervaringen

Colliers Quantified Workplace experiment

Dit voorjaar zijn ca. 40 medewerkers van Colliers International Corporate Solutions gestart met het Colliers Quantified Workplace (QWP) experiment. Fysiek dragen alle deelnemers aan het experiment een ’wearable’ van FitBit om hun pols. Dit bandje meet diverse parameters, van hartslag en het aantal trappen en stappen die je op een dag loopt tot het monitoren van je slaapritme. Met het gebruik van een ‘wearable’ speelt het experiment in op de Quantified Self beweging. Deze beweging is gegroeid vanuit de medische wereld naar de sport en focust met name op het thema gezondheid (bijvoorbeeld STRAVA en Runkeeper).

Wat het Colliers QWP experiment uniek maakt is de koppeling tussen het individu en het team (de organisatie) en het toepassen van Quantified Self principes binnen de werkomgeving. Het experiment is gestart vanuit de overtuiging dat de ontwikkeling van de Quantified Workplace de arbeidsrelaties zal veranderen en effect zal hebben op de eisen en wensen die gesteld worden aan de werkomgeving.

Het experiment loopt inmiddels vier maanden en de eerste ervaringen worden opgebouwd. Tijd om een aantal gebruikers te vragen naar hun ervaringen. Eén van die gebruikers is JanJaap Boogaard, workplace consultant bij Colliers.

Was er een trigger waardoor je besloten hebt deel te nemen aan het experiment?

Binnen mijn werk adviseer ik organisaties hoe zij werk op een andere manier kunnen organiseren en faciliteren om uiteindelijk betere resultaten te kunnen behalen. De individuele medewerker speelt hierin een cruciale rol. Ik hou me bezig met hoe individuen binnen het collectief het best kunnen werken. Inzicht in individuele behoeften en persoonlijke voorkeuren is hierbij belangrijk.

Ik wil door middel van het Quantified Workplace experiment zelf ontdekken of het mogelijk is inzichtelijk te maken wat mijn eigen persoonlijke voorkeuren zijn en hoe ik verschillende parameters zoals beweging, well being, stress niveau en productiviteit in balans kan brengen om me beter te voelen en tot betere resultaten te komen.

Ik ben heel benieuwd naar antwoorden op vragen als: Stijgt mijn stress niveau wanneer ik meer productief ben, of is mijn stress niveau dan juist lager? Wat is de impact van beweging op mijn stress en well being niveau? Wat is de impact van slaapritme op mijn productiviteit? Ik heb wel een gevoel over een mogelijke antwoordrichting, maar zoek naar bewustwording en bevestiging.

Wat levert het experiment voor jou op?

Het meest interessant vind ik de verbanden die zichtbaar worden tussen de verschillende parameters. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de eerste verbanden worden zichtbaar tussen bijvoorbeeld beweging, well being, stress niveau en productiviteit. Dit is zeer waardevolle informatie die unieke inzichten geeft, zowel op individueel niveau als op organisatieniveau.

Een neveneffect is dat ik sinds het experiment bewuster bezig ben met beweging. Ik merk dat ik getriggerd word om meer te bewegen. Ik heb ervoor gekozen het aantal stappen dat ik op een dag zet te delen met collega’s. Een groot deel van mijn collega’s deelt deze data ook waardoor er een soort competitie ontstaat met betrekking tot wie de meeste stappen zet.

Welke nadelen heb je ervaren?

Het is even wennen om continue een bandje om je pols te hebben. Ik ben hier echter vrij snel aan gewend geraakt. Daarnaast biedt het ook praktische voordelen, het bandje begint bijvoorbeeld te trillen wanneer je gebeld wordt, je ziet de naam van degene die belt op het bandje verschijnen, het geeft de tijd weer en kan als wekker dienen.

Comments